Los van het feit dat wijnregio’s populair zijn bij wijnkenners en enthousiastelingen, zijn het ook enkele van 's werelds meest populaire vakantiebestemmingen. Met hun prachtige landschappen, glooiende heuvels en heerlijk eten, is het goed te begrijpen dat deze bestemmingen zo geliefd zijn. De top wijnregio's - Frankrijk, Italië, Verenigde Staten en Spanje - produceren ongeveer de helft van alle wijnen ter wereld. Maar het zijn zeker niet de enige die de moeite van het bezoeken waard zijn.
Frankrijk
Franse wijn wordt vaak beschouwd als een van de beste ter wereld. Het land herbergt tien grote regio's, elk met zijn eigen kenmerkende wijnen. Zo produceert de Languedoc de meeste wijnen en staat daarnaast bekend om de middeleeuwse en Romeinse ruïnes. In Bourgondië vind je uitstekende Pinot Noirs en Chardonnays, evenals prachtige wijngaarden.
Champagne is de thuisbasis van de iconische mousserende wijn, die wettelijk alleen champagne mag worden genoemd als hij in deze regio wordt geproduceerd, volgens specifieke fermentatieregels. De Elzas staat bekend om zijn pittoreske stadjes en uitstekende witte wijnen, terwijl Bordeaux beroemd is om zijn rode clarets met dezelfde naam. Meer uitstekende wijngebieden zijn te vinden in Corsica, de Loire-vallei en de Provence.
Italië
Italië is al lang in strijd met Frankrijk als de topproducent van wijn. Het land heeft nog meer wijnregio's, die elk hun eigen unieke smaak en prachtige landschappen hebben. Een van de grootste en meest bekende is Toscane; een regio vol middeleeuwse en renaissancesteden (zoals Florence, Siena en Pisa). Toscane is zowel beroemd om het heerlijke eten als de Chianti en Vin Sento. Campagnia, dat bestaat uit Napels en de kust van Amalfi, heeft een aantal uitstekende wijnen, waaronder Falanghina en Aglianico.
Piemonte, in het noordwesten van het land, staat bekend om zijn Barolo- en Barbaresco-wijnen. In het zuiden ligt de Valle d'Aosta, tussen Frankrijk en Zwitserland, dat bekend staat om de Italiaanse Alpen en wijnen als Nebbiolo en Prié Banc. Prosecco staat bekend om zijn mousserende witte wijnen met dezelfde naam, die vaak worden gebruikt als een goedkopere vervanger van champagne. Het eiland Sicilië staat bekend om zijn Marsala-wijn en zijn Nero d'Arola. En vergeet niet de wijnstreken van Abruzzo, Lombardije en Veneto.
Verenigde Staten
De wijnproductie van de Verenigde Staten wordt gedomineerd door Californië, maar in feite hebben alle 50 staten wijngaarden. Het land is de vierde grootste wijnproducerende regio ter wereld. Hoewel de regio een paar moeilijke jaren heeft gehad met bosbranden in Californië, krabbelen ze verrassend snel en goed overeind.
Napa Valley is het beroemdste wijngebied van het land en ligt aan de noordkust van Californië. Het is de thuisbasis van honderden wijngaarden en staat bekend om zijn Pinot Noir en Shiraz. De nabijgelegen Sonoma-regio biedt ook een prachtig landschap en staat bekend om zijn Cabernet, Chardonnay en Shiraz. De wijngeschiedenis van Virginia gaat terug tot Thomas Jefferson, en de regio staat bekend om zijn Merlot, Cabernet Franc, Nebbiolo en Viognier.
Spanje
Hoewel Spanje aanzienlijk minder wijn produceert dan buurlanden Italië en Frankriijk, heeft het toch meer dan een miljoen hectare aan wijngaarden. Het staat bekend om zijn rijke en gevarieerde rode wijnen en zijn frisse witte wijnen, die beide vaak redelijker geprijsd zijn dan die van de buren. Rioja heeft enkele van de meest beroemde Spaanse wijnen die afkomstig zijn uit de drie regio's - Rioja Alta (oudste wijngaarden), Rioja Alavesa (oude steden en gehuchten) en Rioja Baja (dinosaurussen). Ze produceren uitstekende melanges met Tempranillo-rood en Viura-wit, evenals Garnache, Graciano en Mazuelo.
In het bergachtige gebied Priorat vind je vele terrasvormige wijngaarden waar diepe, volle rode wijnen worden geproduceerd, zoals de rode Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah (Shiraz). Galicië is een van de meest populaire bestemmingen, gelegen in de buurt van Portugal. Dit gebied staat niet alleen bekend om zijn religieuze pelgrimsroutes, maar heeft maar liefst 5 eigen wijngebieden. De kuststreek Rias Baixas (Albariño wijnen) en de heuvelachtige Ribeira Sarca (dieprode wijnen zoals Godello en Mencia) zijn hiervan het meest bekend.
Argentinië
Argentinië zou het vijfde grootste wijngebied zijn en blijft elk jaar groeien. Dit land heeft schitterende landschappen en produceert een reeks werkelijk unieke wijnen. Een van de bekendste wijngebieden is Mendoza. In de uitlopers van de Andes. Het produceert een verscheidenheid aan wijnen, maar is vooral bekend om zijn Malbec en traditionele variëteiten zoals Cereza en Criolla Grande.
San Juan is aanzienlijk heter en droger dan Mendoza en staat bekend om zijn Syrah, Douce noir en versterkte wijnen, zoals sherry, cognac en vermout. La Rioja was een van de vroegste wijngebieden van het land en werd verbouwd door Spaanse missionarissen. Het staat bekend om zijn aromatische variëteiten Moscatel de Alexandrias en Torrontés. Patagonië en de regio's Río Negro en Neuquén staan bekend om hun koelere klimaat en produceren Pinot Noir, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Australië
Hoewel de meer bekende wijnregio’s te vinden zijn in de zuidelijke, koelere delen van Australië, wordt er in elke staat van het land wijn gemaakt. Australië staat vooral bekend om zijn Shiraz, Cabernet Sauvignon en Chardonnay, maar vanwege de enorme verschillen in topografie en klimaat kan een veel breder scala aan variaties worden geproduceerd. De Barossa Valley bij Adelaide in Zuid-Australië staat bekend om zijn Shiraz, Sauvignon Blanc en Reisling, terwijl de Yarra Valley en de Victoriaanse Alpen ook bekend staan om hun Cabernet , Grenache en Italiaanse variaties zoals Sangiovese en Pinot Grigio.
Chili
Gelegen in de buurt van de Andes, is Chili de zevende grootste producent van wijnen. De Atacama-regio in het noorden staat bekend om zijn cognac-achtige Pisco, terwijl de Aconcagua- en Casablanca-valleien bekend staan om de productie van rode Carménère en Shiraz, evenals Sauvignon Blanc en Chardonnay. De Maipo-vallei is een van de bekendste wijnregio's van het land en ligt direct aan de overkant van de Andes vanuit de regio Mendoza in Argentinië. Het staat bekend om zijn uitstekende Cabernet Sauvignon.
Duitsland
Hoewel Duitsland door de meesten meer als een bierland wordt beschouwd, produceert het land uitstekende wijnen. Vooral langs de Rijn en diens zijrivieren. De wijnproductie dateert uit de oude Romeinse tijd en enkele belangrijke regio's zijn de Moezel-Saar-Ruwer, Baden, Württemberg en Rhein-Pfalz, ook bekend als Palts. Duitsland staat vooral bekend om zijn droge en zoete witte wijnen zoals Riesling en Liebfraumilch. Rode wijnen komen veel minder vaak voor, hoewel je er ook Spätburgunder (lokale naam voor Pinot Noir) en Grauburgunder (Pinot Gris) kunt vinden.
Griekenland
Al circa 6.500 jaar geleden, maakten de Grieken wijn, waarmee Griekenland een van de eerste wijnproducerende gebieden in Europa was. De Egeïsche eilanden hebben enkele van de meest bekende wijnen, zoals Assyrtiko uit Santorini en Limnio (of Kalambaki) uit Lemnos. Kreta staat bekend om zijn rijk smakende Kotsifali en Romeiko, terwijl de Ionische Eilanden en de Peloponnesos bekend staan om de fruitige Agiorgitiko, Mavrodaphne (een versterkte dessertwijn) en de citrusachtige Robiola en Roditis.
Hongarije
Hongarije zou een van de oudste wijngebieden ter wereld zijn. De beroemde regio Tokaj-Hegyalia ligt aan de voet van de Karpaten en produceert zoete dessertwijnen van lokale druiven zoals Furmint, Zéta en Hárslevelű, gezamenlijk bekend als Tokaji. Een andere belangrijke regio is Eger, die bekend staat om zijn Chardonnay en rode (blended) wijn Egri Bikavér, hetgeen letterlijk "stierenbloed van Eger” betekent.
Nieuw Zeeland
De wijnbereiding in Nieuw-Zeeland dateert uit het begin van de 19e eeuw. De grootste regio, Marlborough, staat bekend om zijn Sauvignon Blanc, die bijna driekwart van de totale wijnproductie van het land uitmaakt. Een andere belangrijke regio is Canterbury, waar de Waipara-vallei ligt die bekend staat om zijn Pinot Noir. Centraal Otago in het zuiden heeft enkele van de hoogste wijngaarden van het land en produceert uitstekende Chardonnay en Pinot Gris, evenals Pinot Noir. De regio Wairarapa bij Wellington staat ook bekend om zijn Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Syrah.
Portugal
Omdat Portugal al van vóór het Romijnse Rijk de thuisbasis is van honderden variaties, is het een belangrijke bestemming voor wijnliefhebbers. Het land heeft 14 verschillende wijnregio's die een breed scala aan druivensoorten verbouwen. De grootste regio is Alentejo, dat bekend staat om de kurkproductie en zijn droge rode wijnen (zoals Tinta Roriz, Alicante Bouschet en Alfrocheiro).
De Douro-vallei is een wijngebied dat wordt beschermd door UNESCO en staat bekend om zijn versterkte Port-wijnen, evenals niet-versterkte variaties die bekend staan als "Duoro Reds". Dão is een van de oudste gevestigde wijngebieden van Portugal en staat bekend om zijn rode wijnen gemaakt van Touriga Nacional en Tinta Roriz. Bairrada is een andere bekende regio, die Baga, Borrado das Moscas en Tinta Pinheira produceert. Tot slot is Portugal op wijngebied bekend om zijn versterkte Madeira de Moscatel.
Zuid Afrika
Zuid-Afrika staat bekend om zijn uitstekende Chenin Blanc, vooral in de gebieden rond Kaapstad, zoals Franschhoek en Stellenbosch. Deze gebieden produceren ook bekende rode wijnen, zoals Cabernet, Merlot en Shiraz. De Hemel-en-Aarde Vallei bij Hermanus is één van de mooiste wijngebieden van Zuid-Afrika en produceert in zijn veel koelere klimaat ook Pinot Noir en Chardonnay. Overigens is Zuid-Afrika momenteel ook de grootste producent van cognac ter wereld.